Budyń jaglany dla alergika

Kiedy jest się na specjalnej diecie matki karmiącej piersią małego alergika i ma się ochotę na coś słodkiego, a suche wafle z dżemem już stały się nudne, wypatruje się jakichś alternatyw. I ja w poszukiwaniu jakiegoś deseru bez mleka, jajek, kakao, orzechów i soi, natknęłam się na budyń jaglany. Co prawda, pierwotny przepis był na mleku kokosowym i był bez karobu, ale tak bardzo miałam ochotę na czekoladowy smak, że musiałam trochę zmodyfikować przepis.


Składniki:

- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka roślinnego (wyobrażam sobie, że z kokosowym może być poezja)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego
- 1 dojrzały banan
- 1łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka karobu

Kaszę jaglaną wypłukać w wodzie na sitku, a następnie przelać wrzątkiem. Kaszę umieścić w garnku z 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody i ugotować na bardzo małym ogniu, aż do wchłonięcia płynów i ugotowania kaszy.

Ugotowaną kaszę zblendować z resztą mleka roślinnego, miodem/syropem, bananem, sokiem z cytryny i karobem. Należy miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

U mnie widać grudki, bo nie przeszkadza mi taka tekstura jaglanego budyniu, ale jeśli chcecie naprawdę gładką wersję, miksujcie długo. Możecie też w trakcie blendowania posmakować budyniu i ewentualnie "doprawić" go na swój smak, dodając więcej miodu lub karobu.


Pierwotna wersja przepisu na jaglany budyń znajduje się na Kwestii Smaku. 

Polecam Wam jeszcze rozpustny budyń jaglany od Jadłonomii, który na pewno smakuje rewelacyjnie i zrobię go, jak tylko odstawię alergika od piersi :)

8 komentarzy:

  1. Przyznam szczerze, że nie wygląda smacznie, ale wszystko co wygląda nie smacznie w rzeczywistości jest pyszne. Musze spróbować takiego budyniu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety w robieniu zdjęć, szczególnie potrawom, jestem "noga". Ale wejdź na blogi, które zaproponowałam, tam te budynie wyglądają oszołamiająco, przynajmniej dla mnie :) A ten mój mimo, że nie wygląda, jest pyszny :)

      Usuń
  2. wyjdę pewnie na laika ale co to jest karob? pierwszy raz się z tym spotykam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, ja też dopóki nie miałam w domu alergika nie wiedziałam o istnieniu czegoś takiego :) Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik. Nie uczula tak jak kakao. Moim zdaniem niestety ale tylko w 30% zastępuje smak czekolady... ze smutkiem muszę stwierdzić, że nie ma substytutu czekolady... no nic jej nie zastąpi po prostu :)

      Usuń
    2. muszę o tym poczytać, bo może to mógłby jeść ten mój Mąż ;) bo ani kakao ani czekolady mu nie wolno :( kurczę ale Ty fajne przepisy znajdujesz :)

      Usuń
    3. Ach no tak, zapomniałam, że i Ty masz ograniczenia w gotowaniu z powodu diety męża. Koniecznie poczytaj o tym karobie. Zawsze to jakaś namiastka czekolady :)

      Usuń
  3. kurcze a u nas budyń się nie przyjął - nie jedzą w ogóle...ale mam zamiar wypróbować twój przepis dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś budyń jaglany i był rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń