Palmiery

Kolejny przepis dla alergików lub dla matek karmiących małych alergików. Nie ma w składzie mleka, jajek ani żadnych orzechów czy soi. Generalnie te ciasteczka polecam wszystkim. Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej zjada.
Palmiery mogą uratować sytuację, kiedy odwiedzają nas niespodziewani goście. Cukier i cynamon zawsze jest w domu. A i ciasto francuskie warto też trzymać w zamrażalniku na czarną godzinę.


Składniki (przepis z bloga Moje Wypieki) :
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1/3 szklanki drobnego cukru ( powinien to być drobny cukier lub nawet cukier puder )
- 1 łyżka cynamonu

Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto jeśli jest zamrożone należy je wcześniej odmrozić. Ciasto posypywać mieszanką i składać według niżej załączonej instrukcji w postaci zdjęć:



 

Powstały rulonik z ciasta pokroić na 1 centymetrowe kawałki, układać w dużej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie resztą cukru z cynamonem. Piec w 200 st około 15 minut (do zezłocenia) , w połowie pieczenia przekręcić na drugą stronę.

 Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. pucha wyglada :) ja robilam ostatnio rozyczki z jablek i ciasta francuskiego, tez szybkie i proste :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jakby miały nadzienie jabłkowe. Na pewno kiedys zrobie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba sobie zrobię jak urodzę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, zapisuję do wypróbowania! Takie szybkie i pyszne ciacha byłyby idealne na wizytę niespodziewanych gości :) Czasem używałam ciasta francuskiego w wersji pikantnej, rolując z przecierem pomidorowym doprawionym na ostro, salami i serem żółtym - takie przekąski zawsze najszybciej znikały na imprezach ;)

    OdpowiedzUsuń