Jesienne curry z ziemniaka i dyni

Na tą potrawę trafiłam podczas moich poszukiwań wegańskich przepisów. Skład musiałam trochę zmodyfikować bo akurat w domu nie miałam ciecierzycy, ale nie żałuję, że zastąpiłam ją soczewicą. To curry zrobiłam już kilka razy i zawsze w tej zmienionej wersji. Polecam ją zrobić właśnie teraz, kiedy jest jeszcze sezon na dynię, a za oknem coraz zimnej. Potrawa potrafi rozgrzać i poprawić nastrój swoim pięknym kolorem. Nawet Artur ją uwielbia, więc nie obawiajcie się zaserwować jej najmłodszym.


Składniki:

1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka curry
1 duża cebula
1/2 dyni piżmowej (może być też inna, u mnie najbardziej popularna jest piżmowa)
4 ziemniaki
1 szklanka czerwonej soczewicy (opłukanej na sicie)
2 szklanki gorącej wody
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, czarny pieprz
szczypta tymianku i majeranku
olej

Dynię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju razem z pastą curry.
Po chwili dodać pokrojone ziemniaki, dynię, soczewicę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać wrzącą wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Warto doglądać potrawę i ewentualnie, jeśli woda już odparowała, a ziemniaki nadal są twarde dolać jeszcze trochę gorącej wody.

Kiedy już wszystko będzie prawie miękkie należy dodać łyżeczkę curry, szczyptę majeranku i tymianku oraz posolić i popieprzyć do smaku.
Następnie gotować jeszcze przez 5 minut.
Jeśli jesteście bardzo mięsożerni możecie tą potrawę podać z jakimś pieczonym mięsem. My jemy ot tak, po prostu. 


1 komentarz:

  1. Brzmi i wygląda apetycznie , spróbuję . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń