Muffinki serowe

Mają smak zbliżony do pizzy. Są wilgotne i miękkie. Świetnie nadają się na wakacyjne wyprawy i pikniki. Ja i Artur bardzo je lubimy. Przepis znalazłam (o dziwo!) u Pani Doroty, która jest moją mentorką w słodkich wypiekach. Receptura jest prawie taka sama, zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową i zamiast marchewki użyłam cukinii.

Składniki (około 12 sztuk):
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 100 g startej na tarce o średnich oczkach cukinia
  • 150 g sera żółtego np. cheddar, startego na tarce o średnich oczkach
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 75 ml oleju
  • 220 ml mleka
  • 2 jaja
  • ulubione przyprawy - ja użyłam oregano i słodką paprykę
  • 30 g sera żółtego i papryka w proszku do posypania muffinek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, startą na tarce cukinię i żółty ser.
Połączyć zawartość obu naczyń mieszając widelcem w jednym kierunku. 
Masę wyłożyć do foremek na muffinki prawie do pełna.  Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). 
Muffinki można mrozić i odgrzewać w mikrofali. Babeczki robiłam także z wędliną lub podsmażoną, chudą kiełbaską. Palce lizać.






5 komentarzy:

  1. To zdecydowanie coś dla mnie. Ja jestem zdecydowanie dużo wiekszą fanką słoności niż słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm....pyszności:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi przepysznie! Musze koniecznie zrobić, bo ostatnio bardziej niż na słodkie ciągnie mnie właśnie do takich rzeczy, a że pizza jest już nudna, trzeba spróbować nowości :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis idealny dla mnie :D
    Pozdr i zapraszam do nas na nowe kąty www.swiatkarinki.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota! muszę koniecznie spr, ale nie wiem kiedy

    OdpowiedzUsuń