Kokosowa ryba

Myślę, że podbije ona większą ilość małych, wymagających podniebień. Oczywiście, o podniebieniach starszyzny już nie wspomnę.

Składniki:
  • 500 g ryby
  • puszka mleka kokosowego
  • średnia cebula
  • łyżeczka startego imbiru
  • średnia marchew
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju 
  • szklanka gorącej wody
Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cukinię myjemy i ścieramy razem ze skórą na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę (ja zawsze wcześniej obieram ją ze skóry). Cebulę także obieramy i kroimy w kostkę.

Rybę dusimy na patelni aby straciła swą przezroczystość. Można ją także ugotować na parze. Łamiemy ją na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy marchew i cebulę. Wlewamy pół szklanki gorącej wody. Kiedy marchew będzie już w połowie miękka dodajemy paprykę i cukinię. Dodajemy też starty imbir i szczyptę pieprzu i soli. Jeśli na tym etapie warzywa przywierają, należy podlać je drugą częścią gorącej wody.
Po około 8-10 minutach, kiedy cukinia i papryką są jeszcze lekko twardawe dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny, poszatkowaną natkę pietruszki i rybę. Wszystko razem jeszcze chwilę dusimy. 

Jeśli mamy wybrednego smakosza, który pluje natką (mój Artur właśnie zaczął być na tym etapie) możemy dodać jej mniej lub w ogóle pominąć.  

Ryba świetnie smakuje z ryżem lub kuskusem.


Wszystkim dzieciom i rodzicom życzę smacznego, miłego weekendu :)


11 komentarzy:

  1. wszystkie składniki mam oprócz mleka kokosowego, więc jutro kupię i zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja zachęcona jestem bardzo :))) Synek lubi rybkę :))) Pozdrawiamy :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby to moje dziecko chciało coś takiego jeść... Ale on musi mieć wszystko w jednym kawałku - dań mieszanych typu coś z warzywami i sosem odmawia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, widziałam jaki był pochłonięty jedzeniem frytek :) Na pewno mu się to zmieni - toż to facet przecież.

      Usuń
  4. nowy przepis na rybę! wypróbuję na pewno!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam szczerze że to mleko kokosowe jakoś mi nie leży. Nie chodzi o przepis, ale tak samo w sobie. Jednak połaczenie go z rybą mogłoby być całkiem ciekawe. Możliwe że się skuszę, bo ciekawi mnie to zestawienie smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że kiedyś nawet nie spojrzałam w sklepie na mleko kokosowe. Teraz dodaję do wielu dań :)

      Usuń
  6. Uwielbiam kokos :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no zrobię. Ryby uwielbiam a z kokosem nie jadłam jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo:) ciekawy przepis:))) będzie trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń