Kolorowa ryba

Artur uwielbia rybę w takiej oprawie. A ja bez wyrzutów sumienia podaję mu ją z ryżem lub kuskusem. Dobrze też będzie smakować z drobnym makaronem.



Składniki dla 3-4 osobowej rodziny:

  • 3 filety z mintaja lub dorsza
  • czerwona i żółta papryka (może być też zamiennie zielona)
  • średnia cebula
  • cukinia
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeśli dziecko nie przepada za ostrymi potrawami)
  • pieprz, sól i rozmaryn do smaku
  • 3 łyżki oliwy 
Filety ugotować na parze lub delikatnie poddusić na patelni. Podzielić na drobniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę obrać ze skóry i pokroić w paski. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię przekroić wzdłuż i usunąć za pomocą małej łyżeczki nasiona. Następnie pokroić ją w paski.

Warzywa można pokroić drobniej, według upodobań dziecka.

Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę, cukinię, czosnek i  przyprawy.
Dusić około 8-10 minut. Warzywa powinny nadal pozostać al dente. Jeśli będą bardzo przywierać można podlać odrobiną wody. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy kawałki ryby, mieszamy wszystko ze sobą, chwilę zostawiając jeszcze na ogniu.

Kiedy smaki się połączą zestawiamy z ognia i zajadamy. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. fajny przepis na pewno spróbujemy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie to wygląda ;-) może taka wersja zachęciła by mojego niejadka . trzeba spróbować .

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rybki pływające w warzywach. U nas jutro w wersji ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglada i na pewno tez tak smakuje. Na pewno wyprobujemy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, trochę się boję gdzie wyląduje kiedy Bułka dostanie ją w swoje łapki, ale chyba się skuszę bo narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jedliśmy dzisiaj na obiad :) pyyycha

    OdpowiedzUsuń