Ryżowe dukaty z sosem serowym



Zostaje Wam czasem ugotowany ryż z obiadu? Ja mam na to sposób. Bardzo smaczny zresztą. Arturowi takie wykorzystanie resztek ryżu też się podoba.



 
Składniki na ryżowe dukaty:
 - torebka ugotowanego ryżu (białego lub brązowego) – może być mniej lub więcej
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki otrębów pszennych lub bułki tartej
- pół cebuli
- mała marchewka
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- szczypta majeranku
- kilka łyżek oliwy do smażenia

Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Marchew obieramy i ścierami na tarce na małych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki  kotlecików mieszamy ze sobą. Jeśli masa będzie zbyt rzadka należy dosypać trochę więcej otrębów lub bułki tartej.
Oliwę rozgrzać na patelni. Z masy uformować małe dukaty. Piec z obu stron na złoty kolor.


Składniki na sos serowy:
- szklanka mleka
- 2 plastry żółtego sera
- płaska łyżka mąki pszennej
- trójkącik śmietankowego serka topionego
- curry, otarta  gałka muszkatołowa – szczypta

¾ szklanki mleka zagrzać w garnku, dodać ser żółty i topiony i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia owych serów. Pozostałą część mleka połączyć z łyżką mąki i dodać ją do gotującego się sosu. Przyprawić solą, gałką muszkatołową i curry. Pozostawić na ogniu około 5 minut cały czas mieszając.

Dukaty ryżowe można podawać także z gulaszem lub po prostu z surówką. 

Poniżej instrukcja fotograficzna jedzenia dukatów:



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. demonstracja wplywa na wyobraznie, musi byc pyszne, porwe Ci ten przepis i sobie go zapisze jak nie masz nic przeciwko :) Bo tak to zapomne, a torebki z ryzem czesto sie u nas ostaja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno skorzystam z przepisu. Może mój niejadek da się skusić i zje choć trochę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie, muszę wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cos mi się na oczy rzuciło bo czytam " różowe okulary" :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze koniecznie odebrać Ci ten przepis!
    Ps. Zostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Blog Award!

    OdpowiedzUsuń