Zupa Shreka

Jest to po prostu zupa szpinakowa z lanymi kluskami. Ale o ile szpinakowa brzmi dla dziecka koszmarnie o tyle zupę Shreka zje z wielkim smakiem.




Składniki:
  • 2 pałki z kurczaka lub jedna z indyka
  • 3 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • por lub cebulka lub liść kapusty lub zielenina z włoszczyzny, którą warto dodać do ugotowania bulionu
  • około 1/5 litra wody
  • 3 garście szpinaku świeżego (można użyć mrożonego, ale nie mam pojęcia jaką ilość bo nigdy nie robiłam)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka masła
  • jedno duże jajo lub dwa małe
  • jedna łyżka wody
  • 4 płaskie łyżki maki pszennej
  • szczypta soli (opcjonalnie).
Z mięsa, marchewek, selera i innej zieleniny ugotować wywar (powinno być go około litra). Odcedzić i dalej pozostawić na małym ogniu. Szpinak wraz z czosnkiem i oliwą zmielić blenderem na papkę. Następnie dodać ją do wywaru.

Mięso z pałek oddzielić od kości, pokroić na kawałki które będą odpowiednie dla dziecka (jeśli dziecko jest małe, można mięsko także zmiksować). Marchew i seler także pokroić w kosteczkę lub potraktować widelcem. Wszystko wkładamy do zielonego już wywaru.

Do kubka lub miski wbijamy jajko/jaja, dodajemy łyżkę wody i 4 płaskie łyżki mąki. Ucieramy składniki, tak żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Warto mieszając składniki wtłaczać powietrze w masę. Jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej mąki - wszystko zależy od rodzaju mąki i wielkości jaja. Następnie na gotującą się zupę lejemy cienki strumień lanych kluseczek. Gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła. Nie bójmy się tłuszczów w diecie dziecka, one są mu potrzebne.

I wsio... zdrowa i pyszna zupka gotowa.
Ja oczywiście nadmiar zupy dzielę na porcje i mrożę.



Uwagi:
- dla brzdąca (do 11-12 miesiąca życia), które może jeść tylko żółtko można zrobić lane kluseczki z żółtka, mąki i wody.
- kluseczki zawierają gluten.
- dzieciom do 8 miesiąca życia powinno się gotować mięsko osobno, wtedy zupa Shreka bazować będzie na wywarze warzywnym.


11 komentarzy:

  1. Pomysłowe! I dobrze wygląda:)
    Zapraszam do mnie : http://bebuszek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł. Szpinak mrożony jest również dobry - poza sezonem polecam szpinak Bonduelle bo są to sprasowane całe liście. Zwykle używa się ich dużo mniej niż świeżego szpinaku (np. jedną kostkę sprasowanych liści do takiego przepisu)
    Na pewno skorzystam z tego przepisu. Dzięki:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za wskazówki :) W zimę wykorzystam Twoją radę :)

      Usuń
  3. Ha, pomysłowo! Ciekawe czy moje łupieże by wszamały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak... zupka jest naprawdę smaczna :)

      Usuń
  4. Super pomysł... Wyglada pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodaję do ulubionych i na pewno wypróbuję. Robaki lubią szpinak, więc tym bardziej powinno im smakowwać.

    OdpowiedzUsuń
  6. szukam tam mysiego ogonka ale nie ma :D hihi fajna zupa shreka!
    dawno cie u nas nie bylo zapraszam!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej zupki napewno spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie pomysłowa- ale u nas SHREK - jest jak na razie bleeee,,,,

    OdpowiedzUsuń