Kotlety raz(y) dwa

Dzisiaj będzie bardzo kulinarnie. Zapodam przepis na małe kotleciki dla dzieci z mięsa mielonego, w sam raz do zabrania na długie spacery, wycieczki czy pikniki. Są zdrowe, bo piecze się je w piekarniku.

Dukaty dla dzieci.

Składniki na około 7-8 sztuk: 
nadmiar proponuję zamrozić
  • 100 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka (może być też cielęcina)
  • pół marchwi, startej na tarce na dużych oczkach
  • 2 płaskie łyżki otrębów żytnich lub owsianych (opcjonalnie może być też bułka tarta)
  • kawałek startego selera (około 2 łyżki)
  • około 4 cm pora drobno posiekanego 
  • majeranek lub tymianek
  • żółtko
  • 2 łyżki startego, żółtego sera
  • opcjonalnie, dla starszych dzieci, trochę soli
  • 2 łyżki oliwy.
Zagrzać oliwę i zeszklić na niej marchew, seler i por. Zostawić do wystygnięcia. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (1/2 wysokości) lub ręcznie formujemy małe dukaty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st, około 30 minut.


W wersji jeszcze na surowo

W wersji już gotowej

W wersji na wynos

A żeby było bardziej kulinarnie, tak jak obiecałam, podam Wam przepis na kotlety dla dorosłych, z pieczarkami. Robię je zawsze równorzędnie z tymi dla Artura. Składniki są podobne... i sposób pieczenia też. Dlatego warto upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu.

Kotlety dla dorosłych.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych lub żytnich (mogą być też inne, ale warto pamiętać, że otręby pszenne i żytnie mają najwięcej błonnika)
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, majeranek. 

Otręby zalać gorącą wodą, tylko tyle, aby woda "ledwo pokryła" otręby. Pieczarki i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa poddusić na oliwie. Mięso wymieszać z jajkiem, otrębami i ostudzonymi warzywami oraz żółtym serem. Doprawić do smaku przyprawami.

Uformować kotlety o grubości około 2 cm i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 30 minut w 200 stopniach.

I teraz, żeby było jeszcze bardziej kulinarnie :D zapraszam Was na mojego kulinarnego bloga, który od niedawna prowadzę z moją siostrą (żeby przejść do naszego kuchennego królestwa klinknij na obrazek :)



13 komentarzy:

  1. Świetny pomysł - musimy wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo sprytny pomysł z tymi foremkami, koniecznie muszę wypróbować twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis!!! Bardzo mi się podoba i na 100% wypróbuję!
    :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepisy, lubię takie rzeczy, więc chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbuję oba przepisy, dzięki!! I idę zajrzeć, co tam z siostrą gotujecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też pewnie wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wyglądają :D Muszę zrobić takie!

    OdpowiedzUsuń
  9. o tak ooooo to ja jeszcze kotletów nie robiłam :D czas wypróbować :-))))

    OdpowiedzUsuń