Ciepły podwieczorek

Jestem łasuchem. Artur zdecydowanie też. Kiedy je coś dobrego kręci główką i mruczy. Ja też tak robię, ale wcześniej nie zdawałam sobie z tego sprawy... do czasu, kiedy Artur zaczął mnie papugować. Mój synek jest wiernym odbiciem moich gestów i czynów... niedługo będzie też wiernie powtarzał słowa. Zaczynam już drżeć i uczyć się samokontroli.

Wracając do łasuchów... wszystkich zapraszam do wypróbowania owoców pod kruszonką. Banalna przekąska, zapewne znana przez wszystkich, ale i też często zapominana. Polecam na podwieczorek dla małych smakoszy. Tym razem Arturowych pomrukiwań nie było końca.

Owoce pod kruszonką musli

Składniki: 

owoce
  •  Polecam wszystkie nadające się do obróbki termicznej. Ja próbowałam schować pod kruszonką jabłka, gruszki, brzoskwinie, jagody, śliwki, truskawki, mango. Zawsze było pysznie. Zimą korzystam z mrożonek. Tym razem użyłam: 2 jabłka, mrożoną brzoskwinię i garść mrożonych borówek.
kruszonka
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki płatków owsianych, pół szklanki wiórków kokosowych i kilka rodzynek (wcześniej namoczonych). Można w zamian użyć szklankę gotowego musli, ale dla mniejszych dzieci nie polecam, ponieważ w składzie takiego musli mogą znajdować się także orzechy.
  • 1/4 szklanki cukru.
 Owoce obrać i pokroić na kawałki, wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub innej blaszki. Kruszonkę zagnieść. Mogą to zrobić za nas małe rączki. Artur tylko badawczo podotykał masę i uciekł... zdecydowanie wolał jeść niż przygotowywać :)
Gotową kruszonką posypujemy owoce, pieczemy w 180 st, 15-20 minut.
Zajadać póki ciepłe.
Wersja "na bogato" to ta z kulką lodów.

Smacznego. 







13 komentarzy:

  1. Czy mozna użyć masło roślinne?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetyczne! mniam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, super! Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. co jeden przepis to lepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha. cos dla mnie, na pewno spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  7. No i ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj muszę wypróbować...bo my często jemy zapiekane jabłko z miodem i słonecznikiem, orzechami, rodzynkami, ale z kruszonka nie jedliśmy jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie. Na pewno spróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń